zaterdag 28 januari 2012

Lekker lapje leer zonder haren

Er gaat niets boven een Ghanese plensbui. Het kan een mooie dag lijken, warm, tikje benauwd maar met lekkere zonneschijn. Maar dan ineens, in 5 minuten valt er een donkergrijze deken over de lucht. Midden op de dag lijkt het een spontane zonsverduistering te worden. De wind trekt aan, de bananenbladeren bewegen woest in de wind en dan begint het tikkelen op het dak. Als je het geluk hebt binnen te zijn tenminste. Het tikt misschien 30 seconden nog enigszins gematigd en gezellig maar dan begint de grote hoos. Regendruppels hier zijn zo groot als een kopje water per stuk. Een tel buiten en je bent doorweekt tot aan je onderbroek en staat tot je enkels in het water. Alle stof wast overal vanaf, de open riolen stromen over en alle vuil uit de stad, inclusief plastic zakken en andere troep stroomt naar de zee.

Vrijwel geen enkele auto hier heeft functionerende ruitenwissers, dus auto’s stoppen midden op straat aangezien je niets meer kan zien door de voorruit. Mensen schuilen bij elkaar of lopen met grote stroken plastic boven hun hoofd in een poging hun haren droog te houden. Tevergeefs doorgaans. De regen ruist zo hard dat je geen normaal gesprek meer kan voeren. Met een beetje geluk onweert het ook nog en het leven komt even totaal tot stilstand. ‘Het regende’ is dan ook een vrij gebruikelijk en volstrekt normaal excuus om ergens niet op te komen dagen. De stroom valt ook meestal uit op dit punt.

En dan, even plots al gekomen, stopt het en klaart het op. Binnen een kwartier kan de lucht weer blauw zijn en ruikt de rode aarde nog wat dampig en muf maar al snel droogt alles op en lijkt het of het nooit heeft geregend. Kom daar eens om in ons miezerklimaat. Mensen vervolgen hun weg, springen over de plassen en steken het vuur weer aan om eten te maken. Mijn nieuwste ontdekking is trouwens een opvallende delicatesse. Koeienhuid die wordt gebakken boven een vuurtje. De haren worden eraf geschroeid tot er een taai geroosterd lapje overblijft waar je lekker lang op kan kauwen. Als je geen hout hebt of kolen is het ook heel normaal om oude autobanden in de fik te steken en daar boven de huid te roosteren. Val je daar niet onmiddellijk dood van neer denk je misschien? Dat zou je wel denken ja. Wat mij betreft is leer toch meer voor mooie tassen en schoenen, dus ik denk dat ik het voor vandaag maar bij mijn geïmporteerde ontbijtkoek houd als tussendoortje.